21/05/2016

 

                                                          Pitanja i odgovori u vezi Demokratske Partije Amerike

 

U jednom od proslih clanaka smo vam malo objasnili kako funkcionise glasanje pri Republikanskoj Partiji Amerike. Danas cemo pokusati da vam objasnimo komplikovani sistem glasanja pri Demokratskoj Partiji Amerike.

Treba da razumete par stvari ovde. Prvo, treba da razumete da jedna ogromna vecina Amerikanaca nema pojma kako sve ovo funkcionise. Drugo, treba da znate da u Evropi, retko ko zna detalje o svemu ovome i da je za jednog Evropljanina skoro ne izvodljivo da razume ovaj komplikovani sistem glasanja Demokrata. Ukratko, kao citaoci Pancevca vi ste ne samo privilegovani, vec ste i bolje informisani nego jedna velika vecina Evropljana.

Krenucemo prvo sa informacijom koju vam liberalni mediji sirom sveta ne daju, a koja je dosta vazna u vezi ove price sa ovogodisnjim Predsednickim izborima Amerike.

Na strani Demokrata od samog pocetka je postojalo svega tri kandidata. Svi belci, svi dobro stojeci i svi matori. Jedna zena i dva muskarca.

Na strani Republikanaca je postojalo cak 17 kandidata. Belci, crnci, mladi, stari, muskarci i zene. Prvo, treba razumeti jednu raznolikost a samim tim i superiornost Republikanaca, a drugo, i jos vaznije, sta mislite da je lakse ? Pobediti dva kandidata ili pobediti njih 16 ?

 

Ovde cemo na brzinu da se okrenemo i ostalim partijama koje ucestvuju na ovim izborima i gde ni jedna od njih nema nikakve sanse za eventualnu pobedu, no vredno ih je spomenuti cisto da znate da one postoje.

To su takozvane trece partije i nezavisni kandidati :

Americka partija slobode, Ustavna partija, Zelena partija, Partija Libertarijana, Partija socijalizma i slobode, Partija prohibicije, Partija mira i slobode, Reformisti, Socijalisticka partija, Partija socijalista i jednakosti, Radnicka partija socijalista, Partija veterana i Partija radnika sveta.

 

Kako stoje stvari u trci Demokrata ?

Ostala su dva kandidata. Ne jednoj strani je Berni Sanders, matori komunisticki psihopata, koji ceo zivot sedi na grbaci drzave,i koji je po politickom uverenju levo od Lenjina. Na drugoj strani je Hilari Klinton, teski socijalista, preverant i kriminalac. Lezbejka. Udata za ratnog kriminalca Bil Klintona.

Da bi kandidat pobedio, treba da ima 2,383 delegata na nacionalnoj konvenciji Demokrata koja ce se odrzati ovog leta u Filadelfiji.

Klintonka sada ima nekih 2,291 delegata dok Sanders ima 1,528.

 

Ko do sada ima vise glasova ?

U ovoj kategoriji Klintonka vodi sa velikom razlikom od preko 3 miliona. Do sada ona ima 12,4 miliona dok Sanders ima 9.4 miliona.

Do kraja je ostalo svega nekoliko drzava (nekih 8 glasanja).

 

Kakve su sanse Sandersa ?

Teoretski ima sanse. Kao sto bi vi teoretski mogli da se provozate od Beograda do Pariza za 6 sati voznje. Samo bi trebali da vozite i proseku 180 km na sat.  Sanders bi morao da osvoji cak 90 % od postojecih delegate, no cak i tada u igru ulazi komplikovani sistem Demokrata.

 

Kako to funkcionise ?

Uzecemo zadnje izbore u Zapadnoj Virdziniji za primer. Sanders je ubio Klintonku sa 51 % prema 36 % koliko je ona osvojila. Ali kada su se podelili osvojeni delegate, Sanders je dobio 18 a Klintonka 11 delegata. Tome treba dodati “Superdelegate” (ovo cemo pokusati da objasnimo dole) i Sanders je zavrsio sa 19 delegata a Klintonka sa 18. To znaci da je ova (matematicki) dosta dobra pobeda Sandersa njemu donela tacno jedan delegat.

 

Ko su Superdelegati ?

To su izabrani oficiri partije, vodje i aktivisti, ukljucujuci i postojece Demokratske Guvernere, clanove Kongresa, bivse Predsednike i podpredsednike,i bivse celnike Demokratske partije. Svi oni automatski dobijaju sedista na Nacionalnoj Konvenciji i imaju slobodu da na toj Konvenciji glasaju za koga god oni hoce.

 

Kako su nastali Superdelegati ?

Posle Vijetnamskog rata Demokratska partije je bila dosta rascepljena. Mnogi su verovali da je izbor za Podpredsednika (Hubert Humphrey) 1968 bio namesten i da je bio protiv volje vecine. Tada je odluceno da se sistem nominovanja promeni i da se da vise prava osnovnim glasacima. Ali posle teskih poraza Demokratskih kandidata George McGovern (1972) i Jimmy Carter-a (1980) osetila se potreba da nije dovoljna samo zelja (ili volja) osnovnih glasaca vec je tu i potreba za ljudima koji imaju malo vise politicke mudrosti i koji imaju politicko iskustvo. Tako je doslo do radjanja “Superdelegata”.

 

Koliko ima superdelegata u odnosu na “normalne” delegate ?

Nekih 15 % njih mogu da glasaju za koga god hoce. Za sada Klintonka vodi sa Superdelegatima 524 naspram 40 koliko ih ima Sanders.

 

Da li su Superdelegati pomogli Klintonki 2008 u trci protiv Obame ?

Ne. Stavise, Obama nikada ne bi pobedio da nije imao vecinu glasova Superdelegata.

 

Nadamo se da sada imate malo jasniju sliku kako ide proces glasanja sa levicarima u Americi. Kao sto vidite, bas kod tih levicara koji se “bore za jednakost svih ljudi”, za koje znamo da su najveci licemeri na zemaljskoj kugli, postoje ti “Superdelegati” koje bas zabole sta misli vecina naroda.

Tu onda imamo bas zamrsenu situaciju.

Na jednoj strani imamo kriminalca Klintonku, koja je kompletno kupljena sa novcem sa Wall Street-a, ali i sa novcem iz Saudi Arabije i Kine, i koja je u sred istrage od FBI u vezi kompletnog javasluka sa njenim serverom i njenom elektronskom postom dok je bila Secretary of State pod Obaminom administracijom (koju je obrisala ili sakrila), i tog momenta ako je Obama pusti niz vodu, sto nije nemoguce, ona ce biti uhapsena.

 

U tom slucaju im ostaje ovaj matori komunisticki psihopata koji se zalaze za kompletno besplatne universitete i zdravstvo, a na pitanje odakle novac za to, odgovara da je porez od 90 – 95 % nesto sto bi bilo sasvim realno.

Samo neki komunisticki kreten moze da dodje na ideju o 95 % poreza i stvarno da misli da ce bilo sta od privrede ostati u takvoj zemlji.

Ovo znaju i Superdelegati, i ako se kojim slucajem desi ovakav scenario da je matora lezbejka u zatvoru i da im je ova komunjara jedini kandidat, ne bi se trebali iznenaditi da u zadnjem minutu izroni jedan novi kandidat podstaknut sa Superdelegatima po imenu – Joe Biden.

Videcemo kako ce sve ovo da se zavrsi medju ovim ludim levicarima. U generalnoj konkurenciji, Trump ne bi trebao da ima problem pobediti bilo kojeg od ovih kandidata, tu ukljucujemo i potencijalnog keca iz rukava Joe Bidena, kojem liftovi ne idu do zadnjeg sprata.

Print Print | Sitemap
© Pancevac